Het creëren van een sterke online aanwezigheid is tegenwoordig essentieel voor bedrijven. Bij het bouwen van een website zijn er twee belangrijke benaderingen: maatwerk websites en template websites. In dit artikel gaan we dieper in op het verschil tussen deze twee opties en de voor- en nadelen van elk.

Maatwerk Websites:

Maatwerk websites worden vanaf nul ontworpen en ontwikkeld volgens de specifieke eisen en wensen van de klant. Hierbij wordt elk aspect van de website op maat gemaakt, van het ontwerp tot de functionaliteiten. Enkele belangrijke kenmerken van maatwerk websites zijn:

 1. Uniek ontwerp:
  • Maatwerk websites bieden een uniek en op maat gemaakt ontwerp. Hierdoor kan de website perfect aansluiten bij het merk en de doelstellingen van de klant.
 2. Flexibiliteit:
  • Maatwerk websites zijn uiterst flexibel en kunnen worden aangepast aan veranderende behoeften en groeiende bedrijven. Nieuwe functies kunnen gemakkelijk worden toegevoegd en bestaande kunnen worden aangepast.
 3. Optimale prestaties:
  • Omdat elk element handmatig wordt geoptimaliseerd, bieden maatwerk websites vaak betere prestaties. Dit kan resulteren in snellere laadtijden en een soepelere gebruikerservaring.
 4. Hoger prijskaartje:
  • Het ontwikkelen van een maatwerk website is arbeidsintensief en vereist vaardigheden op hoog niveau. Hierdoor zijn de kosten over het algemeen hoger in vergelijking met template websites.

Template Websites:

Template websites maken gebruik van vooraf ontworpen sjablonen en structuren die kunnen worden aangepast aan de behoeften van de gebruiker. Enkele kenmerken van template websites zijn:

 1. Snellere Implementatie:
  • Template websites kunnen snel worden geïmplementeerd omdat het grootste deel van het ontwerp en de code al is gemaakt. Dit kan handig zijn voor wie snel online wil gaan.
 2. Kostenbesparing:
  • Templates zijn vaak kosteneffectiever, omdat de ontwikkelingstijd aanzienlijk wordt verkort. Dit maakt het een aantrekkelijke optie voor kleine bedrijven en individuen met beperkte budgetten.
 3. Beperkte Uniekheid:
  • Omdat templates vaak door meerdere gebruikers worden gebruikt, kan het moeilijk zijn om een unieke uitstraling te behouden. Aanpassingen zijn beperkt tot wat het sjabloon toelaat.
 4. Minder Flexibiliteit:
  • Template websites kunnen minder flexibel zijn als het gaat om het toevoegen van nieuwe functies of het aanpassen van bestaande. Dit kan problematisch zijn voor groeiende bedrijven met specifieke eisen.

PrimeMedia Templates

Een PrimeMedia Template Website is een template waarvan wij het framework zelf hebben gebouwd en welke we 100% passend maken voor onze klanten. Onze templates hebben we niet bij derde partijen ingekocht, maar hebben wij zelf ontworpen, waardoor we dezelfde kwaliteit kunnen garanderen als onze maatwerk websites op het gebied van design, techniek mogelijkheden en snelheid.

2 voorbeelden van opgeleverde PrimeMedia templates

A1 Stukadoor

template website

Hovenier Timh

template website

Conclusie:

Het kiezen tussen een maatwerk website en een template website hangt af van verschillende factoren, waaronder budget, tijd, schaalbaarheid en de mate van aanpassing die nodig is. Beide benaderingen hebben hun voor- en nadelen, en het is belangrijk om een weloverwogen beslissing te nemen op basis van de specifieke behoeften van het project.