Wat is een one page website?

Een one page website is precies wat de naam suggereert – een website die bestaat uit slechts één enkele webpagina. In tegenstelling tot traditionele websites met meerdere pagina’s, brengt een one page website alle informatie samen op één scrollbare pagina. Deze aanpak zorgt voor een eenvoudige en gestroomlijnde gebruikerservaring.

One page websites gebouwd door PrimeMedia

BarBary Bites

one-page website

The Date Bar

one-page website

5 voordelen van one page websites

 1. Eenvoud en focus: One page websites zijn bekend om hun eenvoudige en minimalistische ontwerp. Dit helpt de aandacht van de bezoeker te richten op de belangrijkste boodschap of inhoud zonder afleiding.
 2. Snelle navigatie: Gebruikers hoeven niet te klikken tussen verschillende pagina’s om informatie te vinden. Alles is toegankelijk met slechts één scrollbeweging, waardoor de navigatie snel en intuïtief is.
 3. Responsiviteit: One page websites zijn vaak goed te optimaliseren voor mobiele apparaten. Dit zorgt voor een consistente gebruikerservaring, ongeacht het apparaat dat wordt gebruikt.
 4. Storytelling: Door de lineaire structuur lenen one page websites zich uitstekend voor het vertellen van een verhaal. Bedrijven kunnen hun verhaal op een meeslepende manier presenteren terwijl bezoekers naar beneden scrollen.
 5. Verbeterde conversies: Met alle informatie op één pagina kunnen call-to-action-elementen strategisch worden geplaatst. Dit kan de kans op conversies vergroten omdat bezoekers direct worden aangemoedigd om actie te ondernemen.

Waarom zijn one page websites zo populair?

 1. Scrolcultuur: In een tijdperk waarin mensen gewend zijn om door inhoud te scrollen, sluit de one page benadering naadloos aan bij deze scrolcultuur. Het vereenvoudigt de gebruikerservaring en past bij de manier waarop mensen online informatie consumeren.
 2. Mobiele Gebruikerservaring: Met de groeiende trend van mobiel gebruik is de responsiviteit van one page websites een belangrijk voordeel. Ze bieden een geoptimaliseerde ervaring op smartphones en tablets.
 3. Snelle Laadtijden: Omdat alle inhoud op één pagina wordt geladen, kunnen one page websites snel laden. Dit draagt bij aan een positieve gebruikerservaring en kan de bounce rate verminderen.
 4. Doelgericht Ontwerp: One page websites dwingen ontwerpers en bedrijven om zich te concentreren op de essentie. Elke sectie van de pagina moet gericht zijn op het overbrengen van de kernboodschap.

Gratis offerte ontvangen voor een One Page Website? Stuur ons een berichtje

Zitten er ook nadelen aan one page websites?

Zeker, hoewel one page websites veel voordelen bieden, zijn er ook enkele nadelen waar rekening mee moet worden gehouden:

 1. Soms beperkt: Een one page website kan beperkt zijn in de hoeveelheid informatie die kan worden verstrekt. Voor bedrijven of organisaties met uitgebreide producten, diensten of inhoud kan dit een beperking zijn.
 2. SEO-uitdagingen: Search Engine Optimization (SEO) kan moeilijker zijn op one page websites. Het beperkte aantal pagina’s kan de mogelijkheid verminderen om specifieke zoekwoorden te targeten, waardoor het moeilijker kan zijn om een hoge ranking in zoekmachines te behalen.
 3. Minder flexibiliteit voor uitbreiding: Als de behoeften van een bedrijf of project in de toekomst veranderen en uitbreiding nodig is, kan een one page website beperkend zijn. Het toevoegen van nieuwe secties kan de eenvoud en opbouw verstoren.
 4. Moeilijker voor complexe navigatie: Bij websites met uitgebreide navigatievereisten kan het lastig zijn om alle benodigde informatie op één pagina te organiseren zonder dat het verwarrend wordt voor de gebruiker.
 5. Niet ideaal voor alle doeleinden: One page websites zijn niet geschikt voor elk type inhoud of bedrijf. Bijvoorbeeld, een e-commerceplatform met een breed scala aan producten kan baat hebben bij een traditionelere, meer uitgebreide website.
 6. Minder analysemogelijkheden:Het bijhouden van gebruikersgedrag en het analyseren van specifieke pagina-interacties kan beperkt zijn op one page websites. Dit kan het moeilijker maken om de effectiviteit van specifieke inhoud of call-to-action-elementen te meten.

Conclusie:

Hoewel one page websites tal van voordelen bieden, moeten ze zorgvuldig worden overwogen in relatie tot het doel en de inhoud van de website. Wanneer een bedrijf een website laat maken, is het essentieel om de specifieke behoeften van het bedrijf of project in overweging te nemen om te bepalen of een one page aanpak geschikt is, rekening houdend met zowel de voordelen als de mogelijke nadelen.